Gözlemlerimiz

Boğaziçi Soma Dayanışması: İşten çıkarmalar ‘Açlıkla ölüm arasında tercih yapın’ demektir

 

Soma’da son birkaç gün içinde Soma Holding’e bağlı Eynez ve Atabacası ocaklarında çalışan 2831 işçi işten çıkarıldı. İşçi hayatlarını maliyet olarak gören, denetim ve işçi güvenliği konusunda işçilerin canını koruyacak önlemleri almayan Soma Holding işçileri bir kez daha değersizleştirerek ‘SMS yoluyla’ işten çıkardığını bildirmiştir.  İşçi cinayetlerinde patronları koruyan, delik deşik olmuş adalet algısına rağmen bir kez daha yinelemeliyiz ki, bu hukuksuz ve şantajvari bir işten çıkarmadır.

Soma'da "Yaşarken Adalet" / Fethiye Erbil

Boğaziçi Üniversitesi Soma Dayanışması olarak katliamın meydana geldiği 13 Mayıs 2014 gününden itibaren Soma’da ve çevresinde olan bitenleri hem takip ediyor, hem de ziyaretlerimizle yerinde gözlemliyoruz. Son olarak 12-13 Temmuz tarihlerinde bölgedeydik. Hem madende incelemelerde bulunduk, hem de olayı sosyolojik, psikolojik, ekonomik, teknik, politik ve hukuki yönlerden ele alacak geniş çaplı bir raporlama çalışması için sendikalar ve bölgede çalışmalara başlayan sivil toplum örgütleri ile görüşmeler yaptık. İşçiler, aileler, mühendisler, gençler, gönüllü psikologlar ve avukatlar görüştüğümüz gruplar arasındaydı.

Soma'nın ölüleri neden sayılamaz? / Zeynel Gül

Soma kömür üretti. Ölümüne üretti. Döngü değişmedi. “Kömür, kömür, kömür… Para, Para, Para”. Ölüm(ün)e üretmek tuvaletin olmadığı, her yerin tuvalet olduğu şartlarda oldu. Yemek molasının olmadığı, dökülen tozlar nedeni ile hiçbir yemeğin evden alındığı haliyle yenmediği yerlerde. Feci iş kazalarına rağmen üretimin durdurulmadığı yerlerde. K.’nın sözleriyle “Yanda ölüm olsa da devam eden” üretimle oldu. İnsanın bütün ihtiyaçlarının kömürle iç içe geçtiği bir yerde; tek amacın kömürü taşıyan bantların durmaması olduğu bir yerde kendinizi kömür gibi görmeye, kömürü çıkaran aletlerin bir uzantısı gibi görmeye başlamanız kaçınılmaz.

Son Nesil (Soma köylerinin ardından) / Çiğdem Artık

Bomboş sokaklar, terk edilmiş taştan evler. Ruhu çalınmış, neşenin son bulduğu köyler. Eski hikayelerden dinlediğimiz köy düğünleri yok artık. Bereketi temsil eden adetler yerini ıssızlığa ve havada asılı kalan zamana bırakmış. Sessizliğin sesi cırcır böcekleri olmuş, bir de beş vakit okunan ezan sesi.

Soma ve Civar Köylerde Tarım ve Tarıma Dair Sorunlar / Mustafa Kaba

Soma'daki maden faciasının ardından maden ocakları ve genel olarak madenin bölge ekonomisindeki rolü incelenirken ve Soma'da yeni bir ekonomik düzen tahayyül edilirken, bölgedeki tarımsal faaliyetlerin durumunu da tüm ayrıntılarıyla ortaya koymak gerektiği kanısındayız. Bu amaçla Soma çevresindeki 4 köye ziyaret gerçekleştirdik ve köylerde yaşayan çiftçi ve madencilerle görüşmeler yaptık.

Soma'da bir garip düzen: Taşeron Sistemi / Nur Sultan Çırakman

13 Mayıs 2014’de Türkiye’nin en büyük iş kazası Soma’da bir maden ocağında gerçekleşti. Eynez Maden Ocağı’nda resmi rakamlara göre 301 madencinin can verdiği facia, maden ocaklarında süregelen düzen, iş güvenliği sorunları, rödovans sözleşmeleri ve taşeronluk gibi; aslında bilinmelerine rağmen çoğu zaman hatırlanmayan pek çok sorunu da tekrar gündeme taşıdı.